Najavljen generalni štrajk

HNŽ: Zdravstvo pred kolapsom, a Vlada odugovlači

Nikome nije jasno zašto se odugovlači rješavanje problema zdravstvenog sustava.
Vijesti / Flash | 04. 01. 2018. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi sindikati u zdravstvu su uvjereni kako Vlada Hercegovačko neretvanske županije odugovlači početak pregovora, te najavljuju da će, ukoliko Vlada do 23. siječnja ne otvori pregovore, liječnici i svi ostali djelatnici u zdravstvu HNŽ  stupiti u generalni štrajk.

Tri sindikata

Inače, u sektoru zdravstva u HNŽ-u djeluju tri sindikata Strukovni sindikat doktora i medicine i stomatologije, Neovisni strukovni sindikat zaposlenih u zdravstvu na području HNŽ-a i Neovisni sindikata zaposlenika sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te su svi zajednički donijeli odluku o štrajku upozorenja , koji se održava od 3. siječnja, te ukoliko županijska Vlada ne počne pregovore, održat će se i u petak od 10 do 11 sati, kao i svakog ponedjeljka do 23. siječnja.  

Podsjećamo, zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji s jednosatnim štrajkom upozorenja započeli su srijedu kako bi upozorili Vladu HNŽ da otpočne pregovore oko potpisivanja kolektivnog ugovora.

 Članovi sindikata odlučili su se na štrajk upozorenja nakon što je izostao bilo kakav odgovor u zakonski predviđenom roku, iako su predstavnici Sindikata predali svu potrebnu dokumentaciju za početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

 Od županijske Vlade traže potpisivanje dva zasebna kolektivna ugovora, jedan za doktore medicine i stomatologije, i drugi za sve ostale djelatnike u zdravstvu, kao što je to urađeno u drugim županijama.

''Vlada je upoznata s našim zahtjevima. Prvi zahtjev poslan je Ministarstvu zdravstva odakle su nam rekli da naše zahtjeve pošaljemo Vladi. Nakon toga mi smo uputili naš zahtjev svima i Vladi i Skupštini Zavodu zdravstvenog osiguranja… Nakon toga Vlada je izradila financijsku konstrukciju za nove kolektivne ugovore, koja je iznosila između 55 do 60 milijuna. Ta konstrukcija po našem mišljenju je nerealna i neostvariva, samo usporedbe radi u HNŽ-u ima sveukupno oko 4000 zaposlenih, dok u Sarajevu ima 8000. U Sarajevu je potrebno 17 milijuna KM za kolektivne ugovore, a za nas kao treba 55 milijuna… Mi se nismo složili s njihovom financijskom konstrukcijom, zatim su nam rekli da im pošaljemo financijsku konstrukciju koju smatramo prihvatljivom, što smo i učinili (op.a. izrađena je financijska konstrukcija pet ili šest puta manja od Vladinog prijedloga). Konsultirali smo se s računovodstvenim agencijama i ostalim sindikatima u županijama, koji su na temelju takvih procjena potpisali kolektivni ugovor i od tada je nastao muk'', rekla je za Bljesak.info predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ Kristina Bevanda, koja smatra da je ova šutnja Vlade neka vrsta odugovlačenja.

Odugovlačenje Vlade

S Bevandom se slaže i Osman Tufek predsjednik Neovisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a, kojemu nije jasno zbog čega se odugovlači rješavanje pitanja zdravstva.

'' Vlada je od nas tražila financijsku konstrukciju da je mi izračunamo, jer to je velik posao. Mi smo to učinili. To je zapravo njihov posao, ali mi smo na njihov zahtjev to učinili da nam kasnije prilikom pregovora ne bi rekli da nismo postupili po njihovim zahtjevima. Naša Vlada može, na osnovu ostalih županijskih kolektivnih ugovora približiti financijske uvjete i započeti pregovore. Mi smo postupili kako su tražili i nema razloga da ne otpočnu pregovori. Vlada odugovlači početak tih pregovora'', zaključio je Tufek.

Foto: Bljesak.info / Štrajk djelatnika Doma zdravlja Mostar

No ipak, očekuje da će doći odgovor od Vlade, jer poslije 5. Siječnja, svi sindikati održavaju sastanak, ako se ne ispune zahtjevi donijet će se radikalnije mjere, a to je za početak generalni štrajk svih uposlenika na nivou županije, poručuje Tufek.

''Sami sebi skaču u stomak, dužni su nam omogućiti pregovore, ja sam već puno puta išao kod ministra zdravstva da napomenem da se rješava ovo pitanje, a one rekao ''da možemo štrajkat i deset dana ispred Vlade, njima to ništa ne znači''. Što da pacijenti ispaštaju, a oni ne gledaju nikoga, ni na nas ni na pacijente. Jer ako nama u našim ustanovama nije dobro, nikome nije dobro. Srećom pacijenti su strpljivi, razumiju nas i daju nam podršku da ostanemo ustrajni'', kazao je Tufek za Bljesak.info.

Dodaje, kako su ranije bili izneseni prijedlozi, da županijski suficit ide za poboljšanje zdravstva no to je ranije odbijemo.

Kako ZZO nema veze s liječnicima?

''Donesen je rebalans na Vladi gdje je suficit na županiji 13 milijuna KM, to je dovoljno da se poboljša status zdravstvenih radnika i ustanova, znam da je bilo prijedloga, ali nije se na to pristalo'', rekao je Tufek.

Kristina Bevanda je dodala kako su ranije imali kontakte i sa Zavodom zdravstvenog osiguranja, od kojeg primaju plaće no oni su odbili sastanak, pod izlikom da nemaju pravnu dužnost.

''Mi smo imali kontakt sa ZZO HNŽ gdje smo im uputili dopis da se organizira informativni sastanak, njihovih i predstavnika sindikata, te ministra ili premijera. Oni su odgovorili da oni to ne trebaju organizirati, iako je ZZO u svim drugim županijama bio dio pregovaračkog tima. Jer to je institucija iz koje mi plaće dobivamo'', kaže Bevanda.

Bljesak.info / Štrajk zdravstvenih radnika ispred SKB Mostar

I Tufek je potvrdio ove riječi, govoreći kako su iz ZZO-a zvali sve pojedinačno, pa i njega, govoreći kako ''oni nemaju ništa s njima.''

''Mi primamo plaću od njih i zvali su nas govoreći kako nemaju ništa s nama, a rade s našim novcem. Besmisleno je'', rekao je Tufek, govoreći kako i Bevanda, da svi prebacuju lopticu odgovornosti jedni s drugih.

Što kada zdravstvo stane?

Sindikati ističu da se od 2007. godine njihove plaće nisu povećale, dok će primjerice u Sarajevskom kantonu od početka godine liječnici imaju skoro 1000 KM veće plaće nego liječnici u HNŽ-u.

''Ovakvi kolektivni ugovori su potpisani u već pet županija, njihove Vlade su pretresle kolektivni ugovor i niti jedan članak nije oboren. Ovo bi sve trebalo ići brzo, to je sve dobra volja županije'', rekla je Bevanda.

I Bevanda i Tufek kažu kako nikome nije jasno zašto se odugovlači rješavanje problema zdravstvenog sustava. 


Što će biti kada svi djelatnici u zdravstvu prestanu raditi?

Od Neovisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar nismo tražili odgovore jer su u tijeku smjene rukovodstva istoimenog Sindikata.

Vlada HNŽ-a održala je danas Sjednicu međutim na njoj nije bilo riječi zahtjevi sindikata jer na sjednici nije bio prisutan Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi dr.sc. Goran Opsenica. Zahtjeve sindikata Vlada bi trebala razmatrati na sljedećoj Sjednici.

Kopirati
Drag cursor here to close